• Oolong Tea

    13 Temmuz 2017 Perşembe

    Nurs Oolong Çayının Faydaları

    Bir şifa kaynağı olan  oolong  çayı, bugün bilinen anlamda birçok şifalı çay türü ile aynı kategori içerisinde yer alsada içeri etken maddeler sebebi ile ayrılmaktadır. Özellikle, yeşil çay ve siyah çay ile aynı olan camellia sinensis bitkisisinin yapraklarından üretilen  oolong  çayının, üretim aşaması ile içeriği etken maddeler değişmekte ve bu iki çay türünden ayrılmaktadır. Etken bitkisi her ne kadar aynı da olsa, yeşil çayın çok daha fazla organik madde içerdiği ve bu sebepten ötürü, büyük bir antiseptik özelliği bulunduğunu bilmekteyiz,  oolong  çayıda yapım aşamasında maruz kaldığı farklı yöntemler ile bu iki çaydan ayrılıyor. Siyah çaydan daha uzun süren  oolong  çayının fermantasyon süresi, yeşilçaydan daha kısa sürede tamamlanmakta. 19. Yy ile batılı devletlere gelen,  oolong  çayı öncesinde orta Asya ülkelerinde sıkça tüketilen şifalı bir çay olarak bilinmekteydi. Özellikle, Çin ve Tayvan başta olmak üzere pek çok ülkede şifa amacı başta olmak üzere tüketilen  oolong  çayı, bugün dünya genelinde tercih edilen bir çay türü halini almıştır.
    Kilo problemi yaşayan hastalardan, kanser hastalarına kadar birçok birey tedavi amaçlı olarak kullansa da, özellikle bazı etken maddelere karşı duyarlılığı bulunan ve her ne kadar, kardiyovasküler sistemin tedavisi için de kullanılsa, içeriği kafein sebebi ile kalp rahatsızlığı bulunan bireylerin, doktor kontrolü olmaksızın bu çayı tüketmelerini önermemekteyiz. Ayrıca, farklı tedavi yöntemleri için, farklı çaylar ile birlikte de tüketilen  oolong  çayında, mutlaka doktor kontrolü ile bu işlemi yapmanızı önermekteyiz. Bu çay ne kadar doğal bir çay türü olsa da çocukların tüketimi için uygun görülmemektedir.


     OOLONG  ÇAYI NASIL HAZIRLANIR
    Standart bir aileye hazırlanacak olan çayın ortalama demliğin %5 ila %8 lik kısmını kaplayacak şekilde  oolong  yapraklarını ilave edin. Sonraki işlem standart çay yapma işleminiz ile aynıdır. Kaynattığınız suyu  oolong  yaprakları bulunan demliğinize ilave edin, çayın fazla fermantasyonundan kaynaklanan su ilave edilmesi ile yüzeye çıkan kabarcıklar çayınız acı tad verecektir, bu kabarcıkları suyun üzerinden toplamanızı öneririz. Sonrasında demliğinizin üstünü kapatıp ortalama 4 dakika demlenmeye bırakın. Demlenme işlemi sonrasında, çayınızı bardaklara koyup servise hazır hale getirebilirsiniz.

    Çayı hazırlama aşamasında damak zevkinize göre koyacağınız yaprak miktarını azaltıp arttırmak sizin inisiyatifinizdir, özellikle farklı tedavi yöntemlerinde farklı oranlarda kullanmanız gereken çayın miktar ve yoğunluğu önerilen doğrultuda değişmektedir. Ayrıca, demliğin bardağında daha yoğun miktarda çay olacağı için özellikle bu bölgenin eşit olarak bardaklara ilave edilmesi ayrı önem arz etmektedir.Yeşil çay ve siyah çay gibi, camellia sinensis bitkisinin yapraklarından üretilen  oolong  çayı, bu çaylardan, yaprakların işlenme biçimiyle ayrılıyor.


    Oolong  çayının üretimi sırasına, yaprakların fermantasyon süresi yeşil çay’dan daha uzun, siyah çay’dan daha kısa.

    Çin, Tayvan ve Japonya’da geleneksel olarak içilen ve Çin’in Fujian bölgesine özgü olan  oolong  çayı, Avrupa kıtasına 19.yy’da gelmiş ve sağlığa faydaları ile kısa sürede popülerlik kazanmış.

    Bu çay; başta kalp hastalıklarından korunmak, kan şekeri seviyesini korumak, cilt sağlığı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır.

    Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar
    Kolesterolü düşürür
    Antioksidan bakımından zengindir
    Kan şekerini dengeler
    Kilo vermeye yardımcı olur
    Toksinlerin atılmasını sağlar
    Cildin görünümünü geliştirir


     Oolong  Çayı Nasıl Hazırlanır?
    4 kişilik  oolong  çayı hazırlamak için, demliğe toplamda demliğin %5’ini (demlik tabanını kaplayacak şekilde)  oolong  yaprakları koyun. Daha sonra kaynattığınız suyu demliğe dökün ve kapağını kapatın. Sıcak suyu döktüğünüzde oluşan kabarcıkları demlik kapağıyla alın.

    3-5 dakika demlendikten sonra çayınızı servis edebilirsiniz. Demliğin dibi, çayın en yoğun olduğu bölge olduğu için bardaklara eşit şekilde dağıtılmalıdır.

    Damak tadınıza uyan, sizin için en doğru aromayı yakalamak için kullandığınız yaprak miktarını, demleme süresini ve çayı demlemek için kullandığınız suyun sıcaklığını değiştirebilirsiniz.

    Tek kişilik  oolong  çayı hazırlamak için 1 büyük bardak için 1,1.5 çay kaşığı  oolong  yaprağı ölçüsünü kullanabilirsiniz.

     Oolong  çayı alırken, kurutulmuş yaprakların farklı renk ve şekillerde olduğunu göreceksiniz. Bu farklılıklar, çeşitli ülkelerin yaprakları farklı biçimde işlemelerinden kaynaklanmaktadır. Darjeeling  oolong , Tay  oolong , Tayvan  oolong , Viyetnam  oolong , Endonezya, Kenya ve Nepal  oolong  çayları farklı renk ve şekillerde bulunabilir.

     Oolong  Çayının Sağlığa Faydaları
    Önemli oranda antioksidan içeren  oolong  çayı, kardiyovasküler sağlık sorunlarına karşı kullanılabilir.  Oolong  çayı içildiğinde bu antioksidanlar kötü kolesterol seviyesini düşürürken iyi kolesterolü yükseltir. Çayın bu özelliği damar tıkanıklığına yol açan kolesterol birikimi engeller ve var olan plakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu konuda yapılan araştırmalarda, düzenli olarak  oolong  çayı içenlerin hipertansiyona yakalanma riskinin %50 kadar azaldığı belirtilmektedir.

    Yeşil çay ve siyah çayda olmayan ve sadece  oolong  çayında bulunan bazı polifenoller kan şekerini düşürmek için etkilidir. Tayvan’da yapılan bir çalışmaya göre günde 2-3 bardak  oolong  çayı içmek kan şekeri düzeyini şeker ilaçları kadar düşürmektedir. Ancak çayın bu etkisi konusunda kesin bir sonuç için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

     Oolong  çayında bulunan polifenoller bir diğer faydası ise ağız ve diş sağlığını geliştirmesi ve diş çürüklerine karşı koruma sağlamasıdır. Osaka Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre günde 2-3 bardak  oolong  çayı içmek ağız hijyenini geliştiriyor ve diş çürümesi riskini azaltıyor.

    Bir tür antioksidan olan kateşinlerin, bazı durumlarda kanser hücrelerinin oluşumunu yavaşlattığı bilinmektedir. Kateşin bakımından zengin olan  oolong  çayı bu özelliği ile çeşitli kanser araştırmalarına konu olmuştur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda %100 olmamakla birlikte önemli sayıda denekte tümör boyutunun azaldığı tespit edilmiştir.

     Oolong  çayı güçlü antioksidan etkisiyle vücuda zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olarak cildin görünümünü geliştirebilir. Ayrıca kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor yönünden zengin olan  oolong  çayı çeşitli hastalıklara karşı vücudu güçlendirir. Son olarak; metabolizma hızını yükselten  oolong  çayı yakılan kalori miktarını arttırarak kilo vermenize yardımcı olabilir.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    oolong çayı ile zayıflayanlar